Filozoficzne rozmyślania na temat smaku

2017-11-06

Smak i aromat to nieodłączne elementy każdej potrawy. Przyrządzane przez wielu Polaków dania to nie zawsze małe dzieła sztuki. Większości naszych posiłków brakuje tzw. kropki nad i, która buduje ostateczny odbiór spożywanych pokarmów.


Wiele krajów wraz ze swoimi mieszkańcami daje pozostałym częściom globu idealny przykład populacji odpowiednio celebrującej porę posiłku. Odpowiednio ozdobione, przygotowane i podane z sercem potrawy to podstawa kuchni każdego domu dbającego o zdrowie jego mieszkańców. Wykorzystanie świeżych warzyw, zdrowych tłuszczów oraz chudego nabiału i ryb stanowi na przykład bazę tzw. kuchni basenu Morza Śródziemnego. Położone nad wyżej wymienionym morzem kraje uznać można być za kolebkę zdrowego stylu życia.


Popularne dzieło Anny Ciesielskiej, czyli książka Filozofia Smaku to idealny poradnik dla osób pragnących zmiany własnych nawyków żywieniowych. Zawarte w książce rodowe receptury kulinarne przeplatane są ciekawymi informacjami dotyczącymi przysmaków, a także przemyśleniami autorki. Czytelnik dzięki świetnie skonstruowanej fabule ma czas nie tylko na zapoznanie się z typową kuchnią pełną zdrowia, ale również filozofią, która tym bardziej zachęci go do zmienienia swojego dotychczasowego trybu spożywania posiłków. Ponadto niewątpliwym atutem pozycji jest zróżnicowanie przepisów ze względu na stopień trudności.